Rózsás kakadu

Rózsás Kakadu (Eolophus roseicapillus)

Hossza: 35 cm
Farka: 14-16 cm, sötétszürke
Csőre: 2,6 cm, szaruszínű
Szárnya: 25-28 cm,

A fedőtollak felül szürkék, alul rózsaszínűek, az evezők mindkét felülete szürke. Homloka, feje teteje, kantárja és tarkója fehér, a tollak bázisa rózsaszínnel átszőtt, a tarkó hátsó része, a pofatájéké és a fülfedők rózsaszínűek, háta szürke, a farcsíkon igen halvány árnyalattal, a has rózsaszínű, alsó része és a farktájék azonban halványszürke. Írisze sötétbarna, szeme körül szürkésfehér csupasz gyűrű látható. A tojó írisze lazacvörös. Lába hússzínű, halványszürke árnyalattal. A fiatalok színei fakóbbak, bóbitájuk és begyük szürkés árnyalatú. A tojófiókák szeme a jellegzetes vörös színt csak a második életévben veszi fel.

Élőhelye: Csaknem egész Ausztrália – néhány partvidéki területet kivéve – és Tasmania keleti része.

Alfajok: Az E. r. assimilis alapszíne halványabb, feje tetején a rózsaszínű árnyalat határozottabb, hazája Nyugat-Ausztrália. Az E. r. kuhli az előbbire hasonlít, de szemgyűrűje szürkés-vörös árnyalatú. Élőhelye a Kimberley-övezet.

A Rózsás kakadu nemcsak gabona magvakat, hanem túlnyomórészt gyom magvakat, gyökereket és kártevő rovarokat is eszik.

Tartása: A fiókakorban emberi környezetbe került példányok különösen szelídek és ragaszkodók lesznek, néhány szó erejéig beszélni is megtanulnak. Lehetőleg nagyméretű kalitkában, ill. volierben helyezzük el. A kerti volier alját betonozzuk le, mert szeret a földön bóklászni, így kiteheti magát a férgek okozta betegségeknek. Adjunk neki sok gyümölcsöt, zöldséget. Állati fehérjéről is (főtt csirkehús, tojás, lisztkukac) gondoskodjunk!

Tenyésztése: Könnyen költésre bírható. Egy évben akár 2-szer is költ.

Deák János véleménye: Talán az egyik legcsendesebb kakadu fajta. Rendkívül játékos és ragaszkodó. Ha jól magunkhoz szoktattuk és hívásra mindig hozzánk jön, vele is ki lehet sétálni a kertbe. Először ajánlatos egy vékony selyem zsinórt a gyűrűjéhez kötni. Sok foglalkozás mellett néhány mondat erejéig megtanul beszélni.

[nggallery id=10]

3 Responses to Rózsás kakadu

 1. Gilly László szerint:

  Üdv.Azt szeretném kérdezni hogy a rózsás kakadú milyen árban van a fiókákra gondolok köszönöm.

 2. Dániel szerint:

  Szia László!
  Tetszenek ezek a madarak menyiért adod a fiókákat ?

 3. Dániel szerint:

  A Rózsás kakadu fiókák rá gondoltam

Vélemény, hozzászólás?