Kékhomlokú amazonpapagáj

Kékhomlokú amazonpapagáj (Amazona aestiva)

Hossza: 37 cm
Szárnya: 22 cm
Farka: 12,5 cm
Csőre: 3,1 cm

Alapszíne zöld, a tollak szegélye feketés, homloka és a kantár elülső része kék, míg hátulsó része, szemének környéke, fültájéka, torka és a pofatájék elülső része sárga – a kék és sárga színek arány nagy egyéni különbséget mutathat. A fejtető fehéres-sárga. Begye és combja változóan sárgás árnyalatú lehet. Szárnya éle vörös, esetleg néhány sárga tollal, a kézfedők sötétzöldek, az evezők zöldek, csúcsi részeik violakékek, az első öt karevező bázisa vörös, a külső nagy szárnyfedők szegélye sárgászöld, az evezők alsó felülete kékeszöld, az alsó szárnyfedők zöldek. Farka csúcsi része zöld, a felső és alsó farkfedők sárgászöldek, a külső tollak bázisán vörös folt, a két szélső toll külső zászlóján világoskék szegély van. Írisze narancsszínű (a hímnél sárgás), szemgyűrűje fehér, lába szürke. A fiatalok alapszíne változó árnyalatú, fejükön a kék és a sárga szín kevésbé érvényesül, íriszük sötétbarna.

Élőhelye: A törzsalaké Kelet-Brazíliában Piauí vidéktől dél felé Rio Grande del Solig és Mato Grosso délkeleti részéig terjed.

Alfaja: Az A. a. xanthopteryx, homlokán a kék szín türkiz árnyalatú, szárny éle és a kis szárnyfedők sárgák, vörös nyomokkal. Élőhelye: Bolívia északi és keleti része, a Mato Grosso délkeleti része, Paraguay és Észak-Argentína.

Tápláléka: gyümölcsök, zöldségek, magvak, diófélék.

Tartása: tágas kalitkában, ill. volierben. A téli hónapokban fűtött helyiséget igényel. Lakásban tartva gyorsan megszelídül, vállra száll. Kitűnő hang és beszédutánzó.

Deák János véleménye: Csodálatos tollazata az első pillanatban, hangutánzó készsége néhány héten belül lenyűgözött. Az évek folyamán többször bebizonyította, hogy akár a tv kamera előtt is hajlandó értelmesen beszélni, tudatosan válaszolni bizonyos jelekre, dolgokra. Pl.: ha meghallotta a telefoncsörgést, ő nem csörgött, hanem kiabált, hogy, “apa telefon”, illetve ha meghallotta a kanálcsörgést, aki épp a közelében volt annak kiabált, hogy, “apa ill. anya, hozzál nekem finomat” A hangszínt is kiválóan megkülönbözteti pl.: a lányom hangján úgy hívja a kutyát, hogy a kutya körbe néz, oda megy a kalitkához és keresi a lányomat. Azt hiszem ebből a néhány sorból kiderült, hogy a kékhomlokú amazon az első számú kedvencem.

[nggallery id=5]

 

One Response to Kékhomlokú amazonpapagáj

  1. kitti szerint:

    Mennyibe kerül?
    Egyébként gyönyörű madár!!

Vélemény, hozzászólás?