Sárgahomlokú amazonpapagáj

Sárgahomlokú amazonpapagáj (Amazona ochrocephala)

Hossza: 35 cm
Szárnya: 22 cm
Farka: 12,5 cm
Csőre: 3,1 cm

Nagyon hasonlít az A. aestivara, de hossza 35 cm, homloka, kantarja és néhány fejtetői toll sárga, fülfedői és a pofatájéka smaragdzöldek. Tarkóján és hátán enyhe feketés szegélyezettség látható. Szárnya 21-22 cm-es, éle vörös, a fiokszárny sárgaszöld, a felső és alsó fedőtollak és az evez6k alsó felülete zöld. Farka 11-12 cm-es (szárny- és farkdiakor mini az aestivanal). Írisze narancsszinű, csőre 3,4 cm-es, szürkés a felső káván sárgás folttal; lába halványszürke.A fiatalok színei halványabbak, fejükön a sárga, szárnyuk élén a vörös szín kisebb kiterjedésű, csőrükön nincs sárga folt. íriszuk sötétbarna, kb. hároméves korban lesz narancsszinű.

Élőhelye: Mexikóban a két partszegély, Közép-Amerikában néhány terület, Dél-Amerika meghatározott részei az Amazo­nasig és Peru keleti része – ezen belül a torzsalaké: Suriname a két Guyana, Trinidad, Észak- és Nyugat-Venezuela, Kolumbiában Santander és Meta tartományok, Kelet-Peru.


Alfaja: : Számuk nyolc, ezek közül az a. o. nattereri homloka. Pofatájéka, fülfedői és torka kékeszöld, néha a hasa is kékes, élőhelye: Dél-Kolumbia, Kelet-Peru és Brazíliában Mato Grosso tartomány északnyugati része. Az a. o. panamensis a torzsalaknál kisebb, a szeme feletti tájék és a fejtető hátsó része kék, szárnyának éle kevésbé vörös, élőhelye Panama és Észak­Kolumbia. Az A. o. auropalliata (sárgatarkójú amazon) homlo­ka és feje teteje zöld, tarkóján változó nagyságú sárga folt van., szárnyéle és combja zöld, csőre feketés, sötétszürke felső kávával; élőhelye Közép-Amerika csendes-óceáni partvidéke, Dél-­Mexikótól Costa Rica északi részéig; kitűnő hang- és beszéd­utánzó. Az A. o. oratrix feje, torka, szárnyának szegélye sárga, írisze vörös, csőre szaruszinű, felső kávájának bázisa szürke, lába drapp; élőhelye: Mexik6 két partszegélye, és valószinűleg Yucatan.
Tápláléka: gyümölcsök, zöldségek, magvak, diófélék.

Tartása: tágas kalitkában, ill. volierben. A téli hónapokban fűtött helyiséget igényel. Lakásban tartva gyorsan megszelídül, vállra száll. Kitűnő hang és beszédutánzó.

Deák János véleménye: A tulajdonságai és beszélő készsége körülbelül a kékhomlokú amzonéhoz hasonló.

[nggallery id=17]

 

One Response to Sárgahomlokú amazonpapagáj

  1. Boros Richárd szerint:

    Üdv és gratulációm kevés embert látok aki szereti a munkáját és ilyen magas színvonalon végzi!

    Nekem az a kérésem lenne hogy a Sárga homlokú amazonpapagáj az az egész családhoz ragaszkodik vagy csak egy személyhez inkább.
    A másik pedig az hogy lehet e a szabadban röptetni.

    Köszönöm! Izgatottan várom válaszát!

Vélemény, hozzászólás?