Sárga-kék ara

Sárga-kék ara (Ara ararauna)

Hossza: 86 cm
Szárnya: 38,5 cm
Farka: 50 cm
Csőre: 6,6 cm

Fülfedői, nyakának elülső és oldalsó része és csaknem teljes hasa olaj-sárga alsó farkfedői és háta kék. Homloka és a fejtető elülső része zöld, csupasz pofafoltja krém-fehér, halvány rózsaszínű árnyalattal, zöldes-fekete dísz tollacskákkal, kantárán és az orrnyílás környékén a szőrszerű dísz tollacskák szintén zöldes-feketék. Torkán – részben a nyak oldalára terjedő – fekete sáv húzódik, melynek alsó része zöldbe megy át. Szárnyának felső felülete kék, az evezők belső zászlói sötétebb árnyalatúak, alsó felülete olaj-sárga. Farka felső felülete kék, az alsó sárga. Írisze sárgás, világosszürke belső gyűrűvel. Csőre fekete, lába sötétszürke. A fiatalok írisze barna, színeik halványabbak, a nagyon fiatal madár csőre szürkés.

Élőhelye: Kelet-Panamától dél felé Észak-Peruig, kelet felé Dél-Venezuelán át a két Guyanáig (Trinidad is), majd dél felé Brazília csaknem teljes területe, Bolívia és Paraguay; valószínűleg Argentína északi részén is fellelhető.

Alfaja: nincs.

Röpte gyors, jellegzetes, nagy, lassú szárnycsapásokkal.

Tápláléka: magvak, diófélék, zöldségek, gyümölcsök.

Hangja rekedtes rra-aa. (Az ara név innen származik.) A tojó egyedül költ, párja a közelében tartózkodik, a kotlási idő 24-26 nap, a kirepülési idő 13 hét, a teljes önállósághoz további 3-4 hét kell.

Tartása: tágas, erős volierben helyezzük el, melynek légtere legalább 1,5m3-es, párban tartva ennek négyszerese indokolt. Télen fűtött helyiségben tartsuk. Különböző keménységű fadarabokat is tegyünk a volierbe. Jó felépítésű, gyorsan szelíddé váló, rendkívül szeretetre méltó
viselkedésű és jó beszédutánzó képességgel rendelkező madár. Gondozójával meghitt barátságot köt, játszik vele. Ha úgy érzi, hogy kevesebb szeretetet kap, búskomorrá és tolltépkedőssé válhat.

Deák János véleménye: Nálunk legelterjedtebbek a kék-sárga ill. a zöldszárnyú arák. Bár nagytestű madarak, gazdájukhoz mégis nagyon ragaszkodnak és kellemes társsá tudnak válni. A lakásban tartott kisebb testű kutyákat minden további nélkül rendre utasítják. Felügyelet nélkül nem ajánlatos a ketrecből kiengedni, mert hatalmas és erős csőrével (amivel a diót, mogyorót könnyedén összeroppantja) kárt tehet a bútorban. Elég jól fegyelmezhető madarak, ha rosszat csinál rá lehet finoman csapni a csőrére és közben mondani neki, hogy ,,nem szabad.” A későbbiek folyamán már elég csak rászólni. Hangutánzó készsége közepes.

[nggallery id=12]

 

2 Responses to Sárga-kék ara

 1. KISS KATALIN szerint:

  ÜDV!A KÉK SÁRGA ARA MENNYIBE KERÜL?

 2. Nagy Roland szerint:

  Üdvözlöm!
  Érdeklődni szeretnék a kék-sárga ara mennyibe kerül?
  Várom válaszát!
  Tisztelettel!

Vélemény, hozzászólás?