Királypapagáj

Királypapagáj (Alisterus scapularis)

Hossza: 43 cm
Szárnya: 22 cm
Farka: 18-22 cm
Csőre: 2,2 cm

Feje, nyaka és hasa skarlátvörös, a tarkótájon világoskék sáv van; köpenye, hátának felső része sötétzöld, lapockatájékon világosabb, hosszúkás folttal. Hátának alsó része, farkcsíkja, felső farkfedői mélykékek, alsó farkfedői zöldes-feketék, skarlát-vörös szegélyezettséggel. Szárnya sötétzöld, alsó felülete kékes árnyalatú. Farkán a középső tollak felső felülete fekete, némi zöldes árnyalattal; a külsők zöldes-feketék, kékes tónusúak, az alsó felület szürkés-fekete. Írisze sárga, csőre fekete, a felső káva bázisa narancsvörös; lába szürke. A tojó feje zöld, a lapockatájék sötétebb zöld, hátának alsó része és a farkcsíkja zöldeskék. Torka és begyének felső része fakó szürkés-zöld, torka vöröses árnyalatú lehet, begyének alsó része és hasa skarlátvörös, farkfedői zöldek, az alsó szegélye skarlátvörös. A középső farktollak felső felülete sötétzöld, a külsőké kékes-zöld, az alsó felületen a szürkés-fekete tollak csúcsa rózsaszínű. Írisze halványsárga; csőrének mindkét kávája barnás-fekete. A fiatalok a tojóra hasonlítanak, íriszük barna, csőrük halványbarna.

Élőhelye: Ausztrália keleti partsávja a mellette fekvő hegyoldallal, Észak-Queenslandtől Dél-Victoriáig.

Alfaja: Az A. s. minor 2 cm-rel kisebb, Ék.-Queenslandben él.

Tápláléka: gyümölcsök, zöldségek, magvak, diófélék.

Fészekalja: 3-6 tojás. Kotlási idő 20 nap, kirepülési idő 5 hét, a tojó egyedül költ. A fiókák kirepülésük után még hosszabb ideig családi kötelékben maradnak, 30-32 hónapos korra színesednek ki, csaknem egyévi vedlés után.

Tartása: tágas voliert, kalitkát igényel. Védőházikót felszerelve kertben is átteleltethető. Hosszú életű madár.

Deák János véleménye: Egy középkategóriájú madár, ezt a fajtát elsősorban gyönyörű piros színe és ellenálló készsége miatt tartom. Ugyanis a kert dísze télen, nyáron, a mínusz 20-25 fokos hideget is jól bírja. Természetesen a kerti röpdéhez védőházat kell biztosítani.

[nggallery id=6]


Vélemény, hozzászólás?