Magunkról Újdonság Eladó Kellékek
Képek-Videók Orvosi tanácsok Fórum E-mail Linkek

vissza... galéria

Rózsás Kakadu (Eolophus roseicapillus)

Hossza: 35 cm
Farka: 14-16 cm, sötétszürke
Csőre: 2,6 cm, szaruszínű
Szárnya: 25-28 cm,

A fedőtollak felül szürkék, alul rózsaszínűek, az evezők mindkét felülete szürke. Homloka, feje teteje, kantárja és tarkója fehér, a tollak bázisa rózsaszínnel átszőtt, a tarkó hátsó része, a pofatájéké és a fülfedők rózsaszínűek, háta szürke, a farcsíkon igen halvány árnyalattal, a has rózsaszínű, alsó része és a farktájék azonban halványszürke. Írisze sötétbarna, szeme körül szürkésfehér csupasz gyűrű látható. A tojó írisze lazacvörös. Lába hússzínű, halványszürke árnyalattal. A fiatalok színei fakóbbak, bóbitájuk és begyük szürkés árnyalatú. A tojófiókák szeme a jellegzetes vörös színt csak a második életévben veszi fel.

Élőhelye: Csaknem egész Ausztrália - néhány partvidéki területet kivéve - és Tasmania keleti része.

Alfajok: Az E. r. assimilis alapszíne halványabb, feje tetején a rózsaszínű árnyalat határozottabb, hazája Nyugat-Ausztrália. Az E. r. kuhli az előbbire hasonlít, de szemgyűrűje szürkés-vörös árnyalatú. Élőhelye a Kimberley-övezet.

A Rózsás kakadu nemcsak gabona magvakat, hanem túlnyomórészt gyom magvakat, gyökereket és kártevő rovarokat is eszik.

Tartása: A fiókakorban emberi környezetbe került példányok különösen szelídek és ragaszkodók lesznek, néhány szó erejéig beszélni is megtanulnak. Lehetőleg nagyméretű kalitkában, ill. volierben helyezzük el. A kerti volier alját betonozzuk le, mert szeret a földön bóklászni, így kiteheti magát a férgek okozta betegségeknek. Adjunk neki sok gyümölcsöt, zöldséget. Állati fehérjéről is (főtt csirkehús, tojás, lisztkukac) gondoskodjunk!

Tenyésztése: Könnyen költésre bírható. Egy évben akár 2-szer is költ.

Deák János véleménye:
Talán az egyik legcsendesebb kakadu fajta. Rendkívül játékos és ragaszkodó. Ha jól magunkhoz szoktattuk és hívásra mindig hozzánk jön, vele is ki lehet sétálni a kertbe. Először ajánlatos egy vékony selyem zsinórt a gyűrűjéhez kötni. Sok foglalkozás mellett néhány mondat erejéig megtanul beszélni.

vissza a lap tetejére...


Kattints a képre ha nagyobb méretben szeretnéd látni! Újabb katt és bezáródik az új ablak!
4 hetes Rózsás kakadu fióka
4 hetes Rózsás kakadu fióka
4 hetes Rózsás kakadu fióka 4 hetes Rózsás kakadu fióka
4 hetes Rózsás kakadu fióka
Felnőtt Rózsás kakadu
4 hetes Rózsás kakadu fióka
Felnőtt Rózsás kakadu
Felnőtt Rózsás kakadu
Felnőtt Rózsás kakadu
Felnőtt Rózsás kakadu Felnőtt Rózsás kakadu
 
vissza a lap tetejére...

CyberLand Design Studio Vissza a főoldalra