Venezuelai amazonpapagáj

Venezuelai amazonpapagáj (Amazona amazonica)

Hossza: 31 cm
Szárnya: 20 cm
Farka: 9-11 cm
Csőre: 3 cm

Nagyon hasonlít az A. aestivához. Kantárja és szemkörnyéke violakék, feje teteje és a pofatájék elülső része sárga, hátsó része a fültájék zöld, tora sárgászöld, kékes nyomokkal. Szárny éle sárga, szegélye sárgászöld, a kézevezők bázisa zöld, a tollak közepe violakék, csúcsi részük fekete, a szárnytükör narancsszínű, és csak három tollra terjed ki. A farktükör is narancsszínű, de kettőzött – közöttük sötétzöld folt látható. Szemgyűrűje szürkés, csőre szaruszínű, szürkés csúcsi résszel, lába halványszürke. A tojó fején több a sárga. A fiatalok színei halványabbak, íriszük sötétbarna.

Élőhelye: Venezuela, Kolumbia, Guyana, Suriname, Francia Guyana, dél felé Brazília a Mato Grossóig, és nyugat felé Peru közepéig.

Alfaja: Az A. a. tobagensis. Szárnytükre nem három, hanem négy karevezőre terjed ki. Élőhelye: Trinidad és Tobago. A surinamei, guyanai példányok valamivel kisebbek, de emiatt nem tekinthetők alfajnak.

Tápláléka: gyümölcsök, zöldségek, magvak, diófélék.

3 tojást tojik. A kotlási idő 3 hét, a kirepülési idő 8 hét körül van. A tojó egyedül kotlik, és csak akkor hagyja el az odút, amikor a hím etetni jön.

Tartása: Az A. aestiváéval megegyezik. Hang és beszédutánzó képessége szerényebb.

[nggallery id=14]

 

Vélemény, hozzászólás?