Zöldszárnyú ara

Zöldszárnyú ara (Ara chloroptera)


Hossza: 90 cm
Szárnya: 40,5 cm
Farka: 44-53 cm
Csőre: 8 cm

Alapszíne mélyvörös, hátának alsó része és farkcsíkja kék. A válltájék, a kis szárnyfedők bázisa, a középső szárnyfedők és a belső karevezők zöldek, a kézevezők küldő zászlói sötétkékek, a nagy szárnyfedők és a külső karevezők kékek, az evezők alsó felülete mélyvörös. A farkfedők kékek, farka mélyvörös, felső felületén a tollak csúcsi része szélesen kék. Írisze halványsárga. Csőrének felső kávája szaruszínű, bázisának alsó része és az alsó káva sötétszürke-feketés, lába sötétszürke. A tojó valamivel kisebb. A fiatalok a szüleikre hasonlítanak, farkuk rövidebb, íriszük barna, csőrük felső kávájának bázisa és alsó kávája világosabb szürke.

Élőhelye: Kelet-Panama, Kolumbia (kivéve délnyugati részét), Venezuela (kivéve a partvidéket), Suriname, a két Guyana, Nyugat-Peru, Brazília (kivéve a délkeleti részt), Bolívia északkeleti és délkeleti része, Paraguay (kivéve déli részét) és talán Argentína északi része.

Alfaja: nincs.

Deák János véleménye: Nálunk legelterjedtebbek a kék-sárga ill. a zöldszárnyú arák. Bár nagytestű madarak, gazdájukhoz mégis nagyon ragaszkodnak és kellemes társsá tudnak válni. A lakásban tartott kisebb testű kutyákat minden további nélkül rendre utasítják. Felügyelet nélkül nem ajánlatos a ketrecből kiengedni, mert hatalmas és erős csőrével (amivel a diót, mogyorót könnyedén összeroppantja) kárt tehet a bútorban. Elég jól fegyelmezhető madarak, ha rosszat csinál rá lehet finoman csapni a csőrére és közben mondani neki, hogy ,,nem szabad.” A későbbiek folyamán már elég csak rászólni. Hangutánzó készsége közepes.

[nggallery id=15]

 

Vélemény, hozzászólás?